Search
Close this search box.

Shibuya, molt més que un pas de vianants

Shibuya (渋谷区), un dels districtes més emblemàtics de Tòquio, és molt més que el seu famós pas de vianants. Aquesta àrea de la metròpoli japonesa és un dels centres de cultura, moda i entreteniment més importants del país, atraient visitants de tot el món.

Històricament, en aquesta zona residia la família Shibuya, que va viure en un castell des del segle XI fins a finals del període Edo (1603-1868). El 1885 es va construir la línia Yamanote, una línia circular i la més popular de Tòquio actualment, marcant l’inici del creixement de Shibuya com un nus ferroviari i, més tard, com a poble. El 1932, es va integrar a la ciutat de Tòquio i, finalment, el 1947 va obtenir la categoria legal de districte especial. A la dècada dels setanta, Shibuya es va convertir en un centre de moda, sent el barri de Harajuku un dels més destacats.

Una de les àrees més famoses de Shibuya, coneguda per la seva aparició en moltes pel·lícules, és el seu pas de vianants, un dels més transitats del món. S’estima que, en hora punta, entre 1000 i 2500 persones el creuen cada dos minuts. Tanmateix, aquest pas no va adquirir la seva forma actual fins al 1932, amb la inauguració de la línia Tokyu Toyoku, que connecta Shibuya i Yokohama. Actualment, té més de 230.000 habitants i posseeix dues de les estacions de tren més concorregudes del món.

Un monument molt conegut en aquest districte és l’estàtua en memòria de Hachiko, el gos que va passar deu anys de la seva vida esperant que el seu amo, que havia mort sense que ell ho sabés, tornés de treballar. Hachiko és tan famós que ha sigut representat en diverses produccions culturals. Una de les més famoses és la pel·lícula japonesa Hachikō Monogatari (La història de Hachikō) de 1987, dirigida per Seijirō Kōyama. El 2009 els estatunidencs van fer la seva versió d’aquesta pel·lícula, Sempre al teu costat, Hachiko (Hachi: A Dog’s Tale). Recomanem ambdues pel·lícules, però t’avisem que t’omplirà els ulls de llàgrimes.

Darrere de la plaça on es troba aquesta estatura està el Center Gai, i prop del pas de vianants mencionat anteriorment, està el santuari Konno Hachimangu, uns dels més antics de Tòquio, amb una història de quasi mil anys. Per acabar, no podem no esmentar l’edifici Shibuya 109, el centre comercial més icònic de la zona. Shibuya 109 és un punt clau en la moda juvenil del Japó, i va ser aquí on es va popularitzar la cultura gyaru, una subcultura de la moda japonesa basada en una bellesa que trencava amb els estàndards japonesos. Així doncs, aquest edifici s’ha convertit en un epicentre de la cultura japonesa. Per afegir, al Shibuya 109 pots accedir al seu terrat per tenir una bona vista de la cruïlla de Shibuya. També pots anar al mirador Shibuya Sky de l’edifici Shibuya Scramble Square, des d’on no només es veu el barri de Shibuya, sinó tot Tòquio. No t’ho pots perdre!