Search
Close this search box.
katsushika hokusai

Katsushika Hokusai, el mestre de l'ukiyo-e

Katsushika Hokusai (葛飾北斎) és un dels artistes més destacats del període Edo, conegut principalment per les seves obres ukiyo-e (浮世絵) i el seu extens catàleg de creacions, unes 34.000 obres. Segurament coneixeu algunes de les seves peces, com La gran onada de Kanagawa (神奈川沖浪裏).

Hokusai no va deixar de crear fins a la seva mort. Se sap que va viure una vida llarga —va arribar als 90 anys, una edat impressionant per a l’època— i plena d’esdeveniments dramàtics, com la mort d’alguns dels seus fills i de les seves dues esposes, fets que van marcar la seva obra.

De petit, va ser adoptat per Nakajima Ise, un fabricant de miralls d’Edo (actual Tòquio). Això i, més endavant, el seu treball com a aprenent de gravador en una llibreria van acostar al jove artista a l’estil ukiyo-e, pel qual més endavant seria reconegut. Va començar la seva carrera com a artista ukiyo-e a l’edat de 19 anys, estudiant amb Katsukawa Shunsho, director de l’escola Katsukawa. Durant 70 anys, des de 1779 fins a 1849, Katsushika Hokusai va estudiar tot tipus de gestos humans i figures històriques, incloses cortesanes, sumo. lluitadors, actors… Paisatges com el mont Fuji, cascades, ponts, insectes, ocells, flors, edificis, eines budistes…

Entre les seves obres més conegudes està Trenta-sis vistes del mont Fuji (富嶽三十六景). Una sèrie de 36 estampes, a les quals després es van afegir 10 més, representant el mont Fuji des de diferents punts de vista. La gran onada de Kanagawa és una d’elles. Una altra obra significativa de Katsushika Hokusai és el Hokusai Màniga (北斎漫画): una col·lecció de més de 4.000 dibuixos d’animals, plantes i escenes de la vida quotidiana, compilats en 15 volums amb un toc humorístic.

L’ukiyo-e, traduït com a “imatges del món flotant”, és un estil d’art japonès en forma d’estampes realitzades mitjançant planxes de fusta. Aquestes capturaven escenes de la vida diària, paisatges, actors de kabuki, entre altres. El sexe també apareixia de manera freqüent en aquests gravats, coneguts com shunga (春画). L’ukiyo-e era un tipus d’art accessible i popular entre la classe mitjana al Japó. A partir del segle XIX, aquest estil va ser descobert per Occident, deixant una profunda petjada en la història de l’art europeu i estenent-se entre artistes com Monet, Renoir i Van Gogh.